Genietend van zijn Vlo en een gezonde peuk zit Tabe uit Mokum op het terras van zijn geliefde en waarachtig mooi gelegen kroegje. Vroeger een plek voor insiders. Nu staat deze als geheime tip in de reisgidsen.... wis en waarachtig een geheime tip dus. Nog een slokje en dan ff contact opnemen met die Limburger... die kwibus heeft al maanden niks meer van zich laten horen, een echte zak dus. Maar hoe zou het toch in dat wonderschone Waubach zijn?

Nou, daar heeft zich een drama voltrokken ! Ubar is DOOD ! DOOD? ... ja MORSDOOD ! Hoe dat zo? Net nog een hoofdpersonage en dan 275 letters later is ie dood.... Shit happens dus,....Nenenneneh, lekker puh. Maar hoe is onze arme nazi dan komen te overlijden ? Welnu, iedere plaat heeft een einde en.... de hemel zij dank... die van Heino dus ook. Einde plaat plaatst Ubar de door hem geadoreerde Adolf weer op zijn vaste plek en deze doet gewoontegetrouw dat wat ie altijd gedaan heeft. Hij strekt zijn arm alweer eens uit ... en prikt hierbij lekker midden in Ubar's oog. Deze struikelt en valt met zijn andere oog precies in een roestige spijker. Zijn Adolf nog de reet kussend wil hij opstaan en stoot zijn hoofd aan de elleboog van diens uitgestrekte arm. Wankelend onderneemd hij een poging om de trap te bereiken en struikelt om dan toch maar zijn nek te breken. Zo, weer een nazi minder ! Dat gaat tenminste de goeie kant op. Maar waar struikelde hij dan over?

Vriend Ubar is gestruikeld over de Waubachse kroniek ! Lange tijd was deze verdwenen { tot grote vreugde van menige Waubacheriaan! } om nu dan eindelijk weer boven de Worm te komen. Waubachse kroniek? Ja, beste lezers... het mag niemand verbazen dat een metropool als Waubach natuuuuurlijk een geschiedenis heeft. Een geschiedenis geschreven door de plaatselijke dorpsmalloot. Een geschiedenis die voor ons verhaal meer van belang is dan een ieder nu durft te hopen. Laten we er maar meteen in duiken en beginnen met de:

                                                                                                      Waarschuwing 

Teleurstellingen zijn helaas onvermijdelijk in het menselijk leven. De teleurstelling eenmaal overwonnen kunt U als sterker mens de toekomst tegemoet treden. U zult in dit eerste deel van deze Landgraafse trilogie de lotgevallen en gebeurtenissen van de Waubacheriaanse burger moeten verwerken. Geen gemakkelijke taak voor de nietsvermoedende lezer. Enkele voorbeelden om U alvast voor te bereiden. Het bezoek van Napoleon aan een Waubachse schone, de ontdekking van het wiel of de eerste Olympische spelen die dus in Waubach plaatsvonden! Aldus : lees de volgende paginas in liggende houding ! Zorg voor voldoende alcohol en morele ondersteuning! Boek nu al Uw vakantie ! Hoop kunt U wellicht putten uit het gegeven dat U zich op relatief veilige afstand bevind.

Voor mijn eigen veiligheid ben ik genoodzaakt om te vermelden dat personen, gebeurtenissen, data en waarschijnlijk sommige andere zaken wellicht en hopelijk fictief zouden kunnen wezen..... of niet natuurlijk.

                                                                                               Je moet niet begrijpen.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Deze korte zin of onzin las ik in Arthur Japin's: Zoals dat gaat met wonderen. Een titel afkomstig uit een film van Fellini. En beiden zijn toch niet echt de kleinste jongetjes in hun genre. Beiden dachten en denken over de gehele aardkloot. Ietsie bescheidener is mijn eigen aanpak. Mocht ik in een zeldzaam moment van onoplettendheid toch onverhoopt nadenken, dan meestal toch in Big City Waubach. Geen Rome of New York, maar ook hier wonen mensen die soms uit hun raam kijken... trenminste sommigen dan.Soms bezit ik deze euvele moed ook en indien alles meezit waag ik me zelfs buiten de deur. Eenmaal buiten betrap ik me er dan op dat dit Waubach niet voor niets beschouwd word als het achtste wereldwonder. Maar zoals dat gaat met wonderen, ook die moeten ergens beginnen.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Ooit was dit dorp een gat, gewoon een echt gat. Maar a lá, zo is de Big Apple ook ooit begonnen. Afgezien daarvan zaten hier maar wel effe de Romeinen en die pech hebben de New Yorkers dus wel moeten missen. Die hadden Bush en dat geluk hadden wij dan weer niet! Als ik dan die enkele keer de stoute schoenen aantrek en de deur achter me sluit zie ik het verleden en de toekomst in een oogopslag. Oude huizen, gebouwd om de mijnwerkers te huisvesten. Afkomsig uit heel Europa trokken ze naar Waubach om daar hun toekomst veilig te stellen. Een smeltkroes van nationaliteiten net als in de V.S.. Ergens moet er hier iets mis zijn gegaan.

Die gedachte achter me latend zet ik dan de eerste schreden in de richting van het meest imposante bouwwerk dat er hier te vinden is. Volgens Limburgse traditie is dat dus de kerk en niet de kroeg. De overeenkomst tussen beide is trouwens vrij frappant: in beide word gedronken en ongelofelijk stom geluld. Beide groepen geloven in sprookjes en uiteindelijk betalen beide een te hoge prijs voor hun zaligheid. Persoonlijk kies ik echter toch voor de laatste optie, de kroeg. Al was 't maar omdat het in die geloofstoko van welgeteld een miljoen bakstenen altijd, maar dan ook altijd steen en steenkoud is.Tijdens de bouw van de zgn st. Joseph kerk werd er hier nog met Marken betaald. Hoezo in Marken en niet  in Guldens mag zijne Heiligheid in witte jurk en met rode schoentjes in Rome weten. Maar eerlijk is eerlijk... Duitsland is hier toch nog altijd korterbij dan Amsterdam. Nog een eerlijk feit is dat er op vrij radicale wijze is gepoogd om de rekening met de Marken te vereffenen. Een Duitse geuniformeerde toerist werd in augustus 1944 zonder pardon met een gaatje in zijn hoofd uit de top van de ruim 70 meter hoge toren verwijderd. De buit, een verrekiijker en een donderbuks werden eerlijk onder de plaatselijke stamhoofden verdeeld.

Na de kerk is er dus toch nog leven en een dorpskroeg is meestal een goede graadmeter om het plaatselijke niveau te peilen. Op een kleine tien meter van de kerk kunnen gelovigen in contact komen met de locale zondaars en dit doen zij dan ook trouw iedere zondag en op andere dagen mits zij zich kunnen bevrijden van hun gebeden. Maar Gods wegen zijn ondoorgrondelijk en de drang om de zondigen onder ons te verlossen van de Duivelse geneugten, zoals het genot van een ijskoud biertje, dwingt hen tot een regelmatige gang naar de poel des verderfs. Gek genoeg gebeurt dit regelmatiger dan het hebben van sexueel genot. Gemiddeld sexueel genot ligt, staat of hangt rond de 1,6 maal per week met 1,3 kind als uitkomst. Hoe deze formule functioneert is mij een volstrekt raadsel ... net zo goed als 1,3 kind.... Hoe ziet zo'n 1,3 kind er dan uit ?  En een gezin met een 1,3 kind ben ik nog nooit en te nimmer tegengekomen. Wellicht iets om te overpeinzen in een gelukkig niet rookvrije kroeg. Zo gezegd zo gedaan.

De beste plek om het geheel te overzien is of op de hoek van de bar of achter in het cafe aan een van de tafels met zicht op de entree. Vroeg aanwezig zijn is dus een must! Het duurt dan ook niet lang of een gedeelte van het interieur wandelt naar binnen en neemt plaats en ontvangt een drankje. Schijnbaar zijn beide gereserveerd want dit gebeurt zonder al te veel woorden. Gesprek van de dag is dan natuurlijk het weer of de politiek. Echter niet in dit dorp aan de kleine rivier. Hier prefereert men de beproefde methode van de roddel, uiteraard niet kwaad bedoeld ! Men gaat er van uit dat het een compliment is voor het slachtoffer om ter plekke van alles over hem te verzinnen. En een niet te verwaarlozen factor hierbij is dat men er logischerwijze vanuit gaat zelf aan de beurt te zijn zodra men het pand verlaat. Een van de vroege vogels is de begrafenisondernemer en niet omdat deze dagelijks veel ellende ontmoet. Nee hoor. een goede ondernemer legt zo vroeg mogelijk zijn contacten. De toekomstige geluksvogel wordt gemonsterd, qua lengte, gewicht en vooral, in verband met een goede planning, de resterende looptijd.  De niets vermoedende bijna overledene kan zorgeloos van het restant van zijn erbarmelijke bestaan genieten. Een kort oogcontact met de kroegbaas bevestigt de koffietafel en het notitieboekje zorgt voor een nette afloop. Ook dit is niet kwaad bedoeld. Integendeel ! Ook de oude Egyptenaren planden vooruit om de paradijsreiziger zo aangenaam mogelijk te verhuizen!

De volgende gast is eigenlijk een kleine stoorzender in de planning.  De goede man is stokoud en zijn naam staat dan ook nog in het Duits in de gemeentelijke archieven. Helaas weigert hij categorisch om het dorp op gepaste wijze te verlaten. Zonder ook maar in geringste mate met zijn inmiddels ook al stokoude erfgenamen rekening te houden blijft hij tegen alle verwachtingen en natuurwetten in gewoon in leven. Tot overmaat van ramp veinst hij bij het verlaten van de kroeg steevast seniliteit en vertrekt zonder te betalen. Waarschijnlijk een goed bedoeld cadeau voor zijn achterblijvende familieleden. Interessant in zijn geval is ook het feit dat hij in zijn gehele bestaan geen enkel kerkbezoek wist te plegen. Volgens sommigen een doodzonde en volgens anderen de enig verklaarbare reden van zijn absurd hoge leeftijd. Net zo min als er kerkbezoeken over hem te vermelden zijn is er ook geen enkel bewijs van sportieve bezigheden over onze Methusalem bekend. Dit in tegenstelling tot onze volgende gast. De Cycloop van Waubach.

Met een gerust hart mogen we het volgende subject bij naam noemen. Hannus  Eenoog . In menig ander dorp wellicht een zonderling, in Waubach hoort hij gewoon bij de mensen ondanks de minimale tekortkoming van een oog. Uit welingelichte maar natuurlijk geheime bron is te vernemen dat hij overigens meer ziet dan menig ander. Hetgeen hij ook jarenlang bewezen heeft als uitermate effectieve en snoeiharde verdediger van het plaatselijke voetbalteam. Voor zover bekend is hij de enige verdediger die altijd maar dan ook echt altijd zowel man en bal onderuit maaide. Hieraan dankt hij dan ook zijn bijnaam: de Cycloop van Waubach. De wereld had er anders uitgezien mocht Homerus niet de verkeerde tijd en plek gekozen hebben! 

Tijd om verder te kuieren en om deze metropool nog een ietsie verder aan U voor te stellen. Enkele wereldberoemde locaties uit deze door toeristen overstroomde  wereldplek verdienen een  intrductie. Helaas een voor menige bezoeker wellicht kleine teleurstelling is het feit dat deze, in iedere brochure vermelde, locaties er niet meer zijn. Aangezien er echter nog meer dan genoeg attracties voorradig zijn kan het Bureau Touristique de Vaubach rustig verder slapen om haar deuren gewoontegetrouw gesloten te houden. Een van de helaas verdwenen locaties is vervangen door een, naar het schijnt, architectonisch wonder. De echte Waubacheriaan noemt dit in de volksmond: lielikke troep. Hetgeen het ook waarlijk is. Het gesloopte pand was een magnifique betongrijze bunker, die omgetoverd werd tot bioscoop. Een gebouw met historie.... daarom was de sloop ervan ook geen probleem, hier is alles historie..... Een gebouw van grote waarde. Een gebouw dat het natuurlijk evenwicht in dit dorp wist te handhaven. Je maintiendrai is dan ook een wapenspreuk die hier nog dagelijks in ere wordt gehouden. Voor de niet Waubacheriaan lichtelijk verwarrend is echter het geven dat men hier dus het Rijnlandse dialect spreekt. Je maintiendrai dient men dan ook als jemeentedrei of jemeenne draaj uit te spreken. Hetgeen dan : gemeente drie of gemene draai betekent. Hetgeen wederom niet betekent dat dit enige vorm van zekerheid bied. Slechts enkele kilometers verderop, te Kerkrade, spreekt men het uit als: jimminge dreih, ABN: gemene drie. Daarvandaan slechts enkele honderde meters verder: jemingde droes hetgeen: gemeente oprotten betekent. Van belang voor onze kroniek is echter dat deze Kino generaties lang de Waubacheriaanse jeugd wist te boeien met een perfecte combinatie van actiefilms. Steevast op de zaterdag een film met Bruce Lee met de daaropvolgende zaterdag een actiefilm in de categorie: de Madonna with the Big Boobies. Na afloop van de movie volgde er dan volstrekt logisch een knokpartij op de ene zaterdag, gevolgd door een uitbreiding van de Waubachse populatie op de volgende zaterdag. Enige samenhang tussen deze twee gebeurtenisen verdient nader onderzoek door een van de meer dan ruimschoots overbodige deskundigen in dit land.

Pal naast de Kino lag het voormalige Jeugdhonk van Jong Nederland........ Een bejaardentehuis voor Jong Nederland is met de toekomstige vergrijzing niet uit te sluiten.... alhoewel de logica dan enigzins verwarrend begint te worden....... Helaas ging dit pand echter ten gronde aan een volstrekt toevallige brand. Dit kwam dan weer ....volstrekt toevallig..... goed uit voor enkele goedwillende bouwfirmas die ... volstrekt toevallig.... toch al bouwplannen hadden.... op volstrekt toevallige hetzelfde perceel. Deze toevalligheden breidden zich uit naar de aan de rand van het dorp gelegen sporthal, die eveneens toevallig in rook op ging. Maar toeval of niet ook daar wisten enkele firmas wel raad mee. Desbetreffend ging er zo ongeveer van alles in rook op........ behalve het toeval dan.

Toeval of niet, na deze korte intrductie begeven we ons naar de volgende hoofdstukken. Hierin behandelen we, de waarlijk ware waardevolle en waarachtige belevenissen en ontdekkingen die Waubach tot het centrum van ... nee , tot het ultieme.... nee, tot het episch centrum der wetenschappelijk allerminst bewezen maar toch interessante, gebeurtenissen die de wereld gevormd hebben tot wat zij nu is. .....met dank aan Waubach dus....'t is wat moois geworden...... . Hoofdstuk Een betreft de toepasselijkerwijze oerontdekking van het absolute Nulpunt.

 

cron